13-19 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen 34. Ahilik haftası kutlamaları kapsamında 15 Temmuz Demokrasi Meydanında tören düzenlendi

16 Eylül 2021

13-19 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen 34. Ahilik haftası kutlamaları kapsamında, Valimiz Sayın Hamza Aydoğdu, Aksaray Belediye Başkanı Sayın Dr. Evren Dinçer, İl Müdürümüz Sayın İsmail Sevim, birlik ve oda başkanları ile çok sayıda davetlinin katılımlarıyla 15 Temmuz Demokrasi Meydanında tören düzenlendi.

Aksaray Belediyesi'nden mehter takımı eşliğinde 
15 Temmuz Demokrasi Meydanına gelindi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile tören başladı.

Valimiz Sayın Hamza Aydoğdu konuşmasında ahiliğin temelinde dürüstlük, ahlak, erdem vefa olduğunu bunların sadece esnaflık ve ticaretin değil insanlığın da temelinde bulunduğunu söyledi. Konuşmasını "Olması gereken şudur; çok konuşmak teorik şeyler söylemek yerine fiiliyatımızla, hayat tarzımızla, davranışımızla çocuklara örnek olmamız gerekiyor. Bugünkü dünyada yaşayan gençler bizim söylemlerimizden çok ayak izlerimize bakıyor. Eğer ayak izlerimiz söylediklerimizle örtüşüyorsa gençlerin kalbinde yer buluyor. Hiçbir şekilde söylediklerimiz onlar için bir anlam ifade etmiyor. Ahilik kardeşliktir, sevgidir, ötekileştirmemektir. Aynı bayrak, aynı kültür, aynı medeniyet altında birbirimizin farklılıklarına tahammül ederek ileriye doğru yaşamak, bu bayrağı ileriye doğru taşımaktır. Bu vesileyle bizim kültürümüzle, medeniyete intikal eden büyüklerimizi rahmetle duayla yad ediyorum. Böyle güzel bir kültürü, böyle güzel bir medeniyeti inşa edip bize tepside sundukları için Allah onlardan razı olsun." şeklinde tamamladı.


Törende Halk Oyunları ekibinin gösterisi ve Ahiliği anlatan tiyatro gösterisi izlendi.

Ahilik İl Kutlama Komitesince 2021 yılı İlin Ahisi Şaban Kocagöl, Saim Arısoy İlin Kalfası ve Elif Gök İlin Çırağı seçilmişlerdir. Ahilik geleneğinde önemli bir aşama olan Şed Kuşatma töreni yapıldı. Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı  Dr. Evren Dinçer, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, İl Müdürümüz İsmail Sevim ile birlikte Aksaray’da İlin Ahisi seçilen Şaban Kocagöl’e Şed Kuşatımı yaptı. Törende İlin Ahisi seçilen Şaban Kocagöl, ilin kalfası seçilen Saim Arısoy, İlin çırağı seçilen Elif Gök’e plaket ve hediyeleri  Valimiz Sayın Hamza Aydoğdu tarafından takdim edildi.

İlimizde düzenlenen, Ahilik konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında birinci olan eserler okundu. Ahilik konulu şiir ve kompozisyon yarışmaları ve masa tenisi müsabakalarında dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.

Program Aksaray Belediyesi tarafından ikram edilen ahi pilavının dağıtılmasının ardından sona ermiştir.